Sneller schrijven lukt beter als je deze tips toepast

1

Schep de juiste voorwaarden

Op welk tijdstip van de dag ben jij het productiefst? Blokkeer je agenda op dat moment en zorg dat je ongestoord kunt werken.

Doe eerst je hoogdringende zaken zodat je deze niet meer in je hoofd moet steken.

Leg enkel die zaken bij je die je echt nodig hebt om je tekst te schrijven.

2

Stel een deadline voor jezelf

Als je een ruime deadline hebt, ben je geneigd om je tussendoor met andere dingen bezig te houden. Leg jezelf dus altijd een tijdslimiet op.

Zo laat je je alvast niet verrassen door de Wet van Parkinson. Die zegt dat een taak die je uitvoert altijd meer tijd in beslag neemt naargelang er meer tijd beschikbaar is. 

3

Houd je schrijftijd bij

Meet de tijd dat je schrijft. Zo krijg je een goed inzicht in hoeveel tijd je nodig hebt voor je tekst. Hierdoor kun je in de toekomst efficiënter je schrijftijd inplannen.

4

Doe geen opzoekwerk tijdens het schrijven

Zorg ervoor dat je al je voorbereidend werk vooraf doet. Merk je dat je toch nog iets moet checken, doe het dan later bij het nalezen van je tekst.

5

Start met een mindmap


Je gaat automatisch sneller schrijven als je al een plan in je hoofd hebt. Door vooraf een mindmap of lijstje te maken, weet je precies waarover je moet schrijven. Zo loop je minder snel vast.

6

Gooi je perfectionisme overboord

Schrijf aan een stuk door en sta niet te veel stil bij de juistheid van je zinnen. Bij een eerste versie horen nu eenmaal fouten. Die haal je er bij het herschrijven wel uit.

7

Stel strakke doelen

Daag jezelf uit met doelen waarvan je niet zeker weet of je ze gaat halen. Zo houd je het tempo erin en zul je versteld staan over de hoeveelheid tekst die je geschreven hebt.

8

Zoek een andere omgeving op

Het werkt makkelijker als je ergens gaat zitten waar je niets anders om handen hebt. Zo kan het goed werken om bijvoorbeeld in het park of in een koffiehuis te schrijven.

Zit je op kantoor? Ga dan in de buurt zitten van mensen die ook productief bezig zijn.

9

Werk met de pomodoro-techniek

Schrijf 25 minuten en neem dan 5 minuten pauze. Werk terug 25 minuten en pauzeer opnieuw 5 minuten. Elke twee uren neem je een langere pauze van 25 minuten.

De pomodorotechniek is een methode voor tijdmanagement die aan het eind van de jaren tachtig werd ontwikkeld door Francesco Cirillo. 

10

Verbeter je concentratie

Kun je je moeilijk concentreren? Doe dan oefeningen om je aandacht langer vast te houden.

In het artikel “Concentreren lukt beter als je dit doet” van Tips Like Sugar vind je praktische tips die je snel kunt toepassen.

Vind je deze tips interessant? Geef ze cadeau via social media of mail.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Over de auteur van dit blogartikel

Annick Reusen is tekstschrijver bij contentbureau Zimbo in Westerlo. Ze is ook de vrouw achter het online lifestyle magazine Tips Like Sugar. Daarnaast geeft ze workshops aan ondernemers en werknemers die zelf teksten willen schrijven voor hun website en blog.

Welke tip ga jij uitproberen? Laat een reactie achter in de reactiebalk.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties